Stor uppdatering av fliken Ösbysjöns tillstånd

Kommunen har försett oss med mycket intressanta mätresultat på Ösbysjöns kemiska status och Ösbysjöns nära grannar har försett oss med en pärm med intressant historiskt material. Tillsammans med fördjupade litteraturstudier och kontakter med SLU har detta gett oss en klarare bild av hur Ösbysjön bör restaureras. Under fliken Ösbysjöns Tillstånd hittar du en detaljerad redogörelse. Nedan hittar du en sammanfatnning

I klar prioriteringsordning bör man göra följande. Där vår rekommendation är att man gör alla tre åtgärderna:

  • Total utfiskning av Ängskarpen
  • Lågdoserad fällning av fosfor med aluminium
  • Rutin för årlig vassröjning under sensommar med borttransport av vassen

Det är helt uppenbart att problemet är skapat av karpen! Åtgärden med utfiskning har dock två problem:

  • Utan karpen får vi (garanterat) tillbaka problemet med slingrande bottenväxter som stör de badande
  • Utfiskning fungerar ofta, men är ingen säker metod. Varför det ibland misslyckas vet man inte, men det är lätt att tänka sig att den högreproduktiva karpen skulle komma tillbaka redan om två fiskar av motsatt kön blev kvar. Utfiskning måste ofta upprepas efter ett antal år.

Att enbart göra en aluminiumutfällning av fosfor, såsom i vårt tidigare förslag, skulle fungera och är en säker metod. När vi vet att det är karpen, som utgör problemet, så är det dock ett lite för vilt laborerande att inte ge sig på karpen först. Ösbysjön är övergödd, men har inte anmärkningsvärt hög fosforhalt, vilket förbryllade oss till en början. En kompletterande aluminiumfällning av fosforn kan därför göras med låg dosering och därmed billigare. Mängderna är inte större än att de skulle kunna spridas av ideell arbetskraft

Om vi enbart ser till vattenkvalitén, så är kanske inte vassröjningen helt nödvändig, men kan väl motiveras som en försiktighetsåtgärd. Då Ösbysjön inte har något utflöde, så måste vi ändå på något sätt se till att fosfor försvinner från sjön. Ösbysjön är till 40% täckt av vass. Sommarskörd och borttransport av vass kan reducera fosfor med 27 kg/år, vilket skall jämföras med att hästhagen beräknas tillföra 3½ kg/år. Skörd av vassen borde därför kunna vara ett sätt att bibehålla sjöns status efter de två första åtgärderna. Därtill ger förmultning av vass på plats problem med låg syrehalt i botten, bottendöd och biogasavgång med därtill hörande växthuseffekt.

Vi har ännu inte djupforskat kring hur och i vilken omfattning hästverksamheten påverkar. Det är den utmaning, som står närmast i kö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: